October 23, 2017

Reteta: Prajitura Lamaita

prajitura-lamaitaDe Craciun am cumparat de la o cofetarie din oras prajutira de casa “Lamaita”. Atat de mult i-a placut lui fiu-meu, incat m-am hotarat sa incerc si eu sa fac, de Revelion. Sincer, am avut emotii ca n-o sa-mi iasa, dat fiind faptul ca e cu foi coapte pe dosul tavii. Dar mi-a iesit, chiar nesperat de bine.

Ingrediente pentru foi:

  • 100 ml de lapte cald
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar (amoniac)
  • 2 oua intregi
  • aproximativ 600 g faina
  • 100 g margarina/unt/untura
  • putina sare

Ingrediente pentru crema:

  • 6 linguri de faina
  • 6 linguri de zahar
  • zeama de la 2 lamai mari
  • 500 ml lapte
  • o margarina rama
  • 2 plicuri de zahar vanilat

Ingrediente pentru glazura (la rece):

  • 8 linguri de zahar pudra
  • 3 linguri de cacao
  • 3 linguri de apa fierbinte
  • 2 linguri de ulei

reteta_lamaitaSe amesteca bicarbonatul cu laptele caldut, apoi se adauga untul/untura/margarina, cele 2 oua, sarea si se amesteca. Se pune apoi faina si se framanta aluatul pana se dezlipeste de pe degete. Se lasa sa stea o ora si jumatate, dupa care se imparte in 4 parti egale. Se intinde aluatul cu sucitorul, formandu-se o foaie de marimea fundului tavii. Ar fi bine sa aveti 2 tavi de aceeasi dimensiune, deoarece foile se coc repede, si cum o scoateti pe prima de la cutor, o puteti baga pe cealalta, timp in care se raceste tava de la prima foaie, si puteti s-o pregatiti pe a treia. foi-lamaitaSe coc la foc mediu, cam in 5-7 minute o foaie. Se pun la racit, dar nu una peste alta, sa nu se lipeasca. Crema se face in timp ce se lasa aluatul sa stea. Se amesteca zaharul cu zeama de la lamaie, dupa care se pune faina, amestecand astfel incat sa nu se faca cocoloase. Apoi se pune laptele, putin cate putin si se amesteca. Se pune compozitia la fiert si se amesteca continuu, pana se ingroasa tare, si se lasa sa se raceasca de tot. Margarina lasata din timp la temperatura camerei se “freaca” cu zaharul vanilat pana devine spumoasa. Se amesteca compozitia cu faina cu margarina, pana se omogenizeaza. crema-lamaieSe aseaza intr-o tava prima foaie peste care se pune o treime din crema. Se acopera cu a doua foaie, se pune a doua treime din crema, se pune peste ea a treia foaie, se pune si restul de crema, si la final – ultima foaie, cu fata in sus. Se prepara apoi glazura astfel: se amesteca cele 8 linguri de zahar pudra cu cacaua, si in timp ce se amesteca, se toarna apa fierbinte si uleiul. Se amesteca bine pana se formeaza glazura, si se intinde peste prajitura. glazura-cacao-la-receTava se acopera cu o folie si se lasa pana a doua zi ca sa se inmoaie foile.

Pofta buna! 🙂

Leave a Reply