August 16, 2017

Ghebe – ciuperci delicioase; rețete de mâncare cu ghebe

ciuperci_cu_mămăligăGhebele sunt ciuperci care cresc toamna, pe lemnul coniferelor sau foioaselor. Sunt foarte gustoase, însă trebuie fierte bine, deoarece conțin anumite substanțe toxice cere, prin fierbere se distrug în totalitate.

ghebeLe-am gătit în două moduri:

1. Cu ceapă și morcov:

Se spală, se taie și se fierb ghebele cam 10 minute, apoi se scurg bine de apă. Ceapa și morcovul se toacă mărunt și se călesc în ulei.

mâncare_ciuperci Se adaugă apoi ciupercile și se mai lasă la călit cam 5 minute, amestecând continuu. Se pune sare, piper și boia, apoi se adaugă un pahar cu apă și se lasă să fiarbă cam 15 minute, amestecând din când în când. Se mai adaugă apă dacă scad prea mult. La final se amestecă o lingură de făină cu apă într-o farfurie, având grijă să nu se facă cocoloașe. Se adaugă peste ciuperci și se lasă să fiarbă până se îngroașă. Apoi se mai pune sare, dacă e nevoie, iar la sfârșit se adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.

mâncare_ghebe

2. Cu usturoi:

Se toacă o ceapă – solzișori, și se pune la călit în ulei (de măsline sau de floarea soarelui). Apoi se pun ciupercile, pe rând, amestecând continuu. Ele vor lăsa apă și vor scădea, dat fiind faptul că ghebele, la fel ca hribii, conțin 80% apă. Se lasă cam 20 de minute, amestecând mereu, până  apa va scădea de tot. Atunci se pune sare după gust, piper și boia. Usturoiul (cam 4 căței) se curăță, iar pătrunjelul verde se toacă. Se zdrobește usturoiul, se amestecă într-o cană cu puțină sare și ulei, și, după ce am oprit focul, se pune peste ciuperci, amestecând bine. La final se adaugă pătrunjel verde, tocat.

Se servește cu mămăliguță.

ghebe_mămăligă Poftă bună! 🙂

Comments

  1. D E L I C I O S !!!!!! Nu cred ca se poate comenta prea mult pe acest subiect!!!

Leave a Reply