October 23, 2017

Hribe sau hribi – ciuperci superioare

hribiZilele astea, după niște ploi benefice, lumea s-a pornit la cules de ciuperci, prin pădure. Ciupercile cresc peste noapte, după ploaie, nu degeaba e și vorba: “A crescut ca ciupercile după ploaie.” Aici, în Maramureș, vedetele sunt hribele (regional) sau hribii. Noi am avut norocul de a primi azi două lădițe de hribi, pe care abia aștept să le gătesc, pentru că sunt pe placul tuturor membrilor familiei. 🙂

hribe_hribiHribii, ciuperci de calitate superioară pe care îi găsiți în meniurile restaurantelor italiene cu numele de funghi porcini, sunt, pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase, benefice în bolile de cancer sau tumori. Conțin vitamine și minerale, care ajută organismul să se mențină sănătos.

Nu doar eu spun că sunt ciuperci superioare, ci și denumirea lor din latină – Boletus edulis, unde bolet- înseamnă ciupercă superioară,
iar edulis – comestibilă. Faptul că sunt reginele ciupercilor e confirmat și de prețul lor din supermarket. Ultima oară când am cumpărat – congelate, nu proaspete – costau 60 de lei o pungă de 800 de grame.

hrib_funghi_porciniSe mai numesc, în unele zone, mânătărci sau bureți, și au pălăria de o culoare maro, puțin roșiatică, și piciorul alb. Atât pălăria, cât și piciorul ciupercii sunt comestibile. În imaginea de mai jos puteți vedea cum arată hribii în interior.

cum_arata_hribiiHribii pot conține viermișori, însă dacă nu sunt mulți, la țară se țin ciupercile în apă cu sare, și toți viermii ies la suprafață.

În curând veți găsi pe blog și rețete cu aceste minunății ale pădurii. 🙂

Trackbacks

  1. […] cum v-am promis în articolul trecut, iată aici și prima rețetă cu hribe sau hribi, rețetă tradițională maramureșeană, […]

Leave a Reply