June 24, 2017

Rețetă – plăcintă creață din Maramureș, cu brânză și cu varză

placinta-MaramuresUn cititor fidel al blogului meu mi-a sugerat să postez rețeta celebră în Maramureș – plăcintă creață, așa cum se face la ei în sat, la Hovrila. Mai mult decât atât, m-am întâlnit și cu soția lui – mare gospodină, să-mi spună până la cele mai mici detalii cum se face această minunăție culinară.

Așa că mi-am luat inima în dinți, m-am dotat cu toate cele necesare și m-am pus pe făcut plăcinte. 🙂 Mai am nevoie de ceva experiență pentru a ajunge să-mi iasă la fel de subțire cum i-au ieșit ei. Mie mi-au ieșit mai mult cum se face “peste deal”, dar a fost extraordinar de bună.

Să vă spun și vouă de ce aveți nevoie, în caz că vreți să încercați:

  • 1 kg de făină
  • un cub de drojdie proaspătă – 25 g, și o linguriță de zahăr pentru a face maiaua
  • apă călduță
  • sare
  • brânză – de oaie, sau de oaie amestecată cu vacă, la care puteți adăuga mărar, dacă vă place
  • o varză mică (dacă vă place plăcinta cu varză)
  • un “curpător” cum i se zice pe la Maramureș la tocător – rotund
  • un sucitor din cel mai lung
  • ulei de floarea soarelui
  • o bucată de material cu care înfășurați o furculiță pentru a unge mai bine tigaia, adică lespedea cu ulei
  • o lespede mare și rotundă

ingrediente-placinta-creataMai întâi faceți maiaua, adică amestecul din drojdie cu o linguriță de zahăr și cu 50 ml apă călduță. Nu fierbinte, nici caldă. Să fie cam cu un grad, două mai caldă decât temperatura corpului. Se amestecă şi se lasă până se “creşte” drojdia, apoi se adaugă într-un castron mai mare, peste făina amestecată cu sare.

aluat-plăcinte-maramuresSe amestecă, apoi se adaugă şi cei 600 de mililitri de apă călduţă rămasă, frământând aluatul. Aluatul trebuie să fie cât de moale, atât de moale cât să puteți lucra cu el. La final se adaugă şi uleiul  şi se mai frământă puţin, până reușiţi să faceţi din aluat ca o minge, iar aluatul se desprinde de pe vas şi de pe mâini.

aluat-placinta-creațăSe acoperă apoi cu un prosop şi se lasă într-un loc mai cald, la dospit, timp de o oră, o oră şi jumătate.

aluat-la-dospitAluatul va creşte, timp în care puteți pregăti compoziția pentru plăcinte: brânza cu mărar, varza (care se dă pe răzătoare și se sărează), sau, dacă vă place, cartofi (care se fac piure), sau, dacă e sezonul, urzici sau lobodă.

După ce aluatul pentru plăcinte a crescut, pregătiți masa, presărând făină.

aluat-crescut Luați aluat cam cât o portocală de mare, și îl suciți cu sucitorul, întinzându-l cât de mare, și cât de subțire. Pătura de aluat întinsă se ia apoi și se pune pe tocătorul rotund, lăsând o margine de aluat cam de trei, patru degete.

cum-se-face-plăcintaaluat-sucitorSe pune compoziția în mijloc, să fie cât tigaia de mare, apoi se ia o margine și se aduce în centru, ținând-o cu cealaltă mână acolo.

placinta-cu-branzaSe ia apoi marginea de lângă și se întinde iar pânâ în mijloc, unind-o cu cealaltă.

placinta-creațăȘi tot așa până o adunați pe toată, încercând să o faceți cât de rotundă.

plăcinta-creataplăcintă-din-maramureșTigaia se pune la încins, și când e încinsă se unge cu ulei, cu ajutorul furculiței pe care ați înfășurat o bucată de material. Se pune plăcinta, se lasă cam 3 minute, se unge cu ulei și pe deasupra, se mai lasă cam un minut, după care o întoarceți pe cealaltă parte, cu o paletă.

IMG_7833placinta-in-tigaieSe mai lasă încă câteva minute, până arată ca în imagine, după care o puneți pe farfurie. Apoi treceți la următoarea. Pentru plăcinta cu varză, după ce varza a stat cu sare, o stoarceți bine de apa lăsată, o întindeți peste plăcintă, puneți piper și-apoi treceți la împăturat.

plăcintă-cu-varzăSe servește cu smântână, iar bărbații o preferă cu un pahar de horincă. 🙂

plăcinte-Hovrilaplăcinte-MaramuresÎn clipul de mai jos, Daniel despre care v-am povestit la început, vă arată cum face soția sa plăcintele, ca al Hovrila. 🙂

http://www.trilulilu.ro/video-muzica/placinta-creata-din-hovrila-maramures

Comments

  1. Foarte bune plăcintele din Maramureș. Dar în inima mea pe primul loc vor fi mereu plăcintele moldovenești. Apropo, ai încercat să faci?

  2. Daca tot faci, ar trebui sa aduci la urmatoare intalnire a bloggerilor :)) 😀

  3. După părerea mea sunt cele mai bune placinte

Leave a Reply