October 20, 2017

Ciorbă de miel cu măcriș – rețetă

ciorbă de măcrișMăcrișul, denumit și “măcrișul iepurelui” în unele zone, e o plantă care crește primăvara, cultivată sau nu, și este foarte valoroasă datorită conținutului de fier, vitamine și acid oxalic (cel care îi dă gustul acrișor). În trecut, măcrișul era foarte prețuit, iar gospodinele îl foloseau la ciorbe, salate, fiind folosit chiar pe post de medicament (e detoxifiant și e bun în tratamentele ficatului).

Eu, fiind din Banat, n-am prea auzit de măcriș, dar aici, în Maramureș, e celebru. 🙂 Fiică-mea a cules într-o zi, după ce i-a arătat taică-său, un bol mare de măcriș. L-am spălat și am făcut o salată. Văzând cât e de bun, am zis că-i “musai” să văd și cum e ciorba de măcriș cu miel, despre care am tot auzit.

cum arată măcrișulAșa că, de Paști am luat jumătate de miel. Din pulpa cea mare și coaste am făcut friptură, iar restul am pus la ciorbă. Am făcut o oală mare, iar ai mei au mâncat aproape tot. Se pune la ciorbă chiar și capul de miel. Eu una nu l-am pus, pentru că mi s-a părut ciudat. Sincer, mi-a fost groază să-i scot ochii, și n-am putut să-l pun, pur și simplu, așa că l-am aruncat. Poate data viitoare voi fi mai curajoasă. Dar supa de măcriș se poate face și cu carne de porc sau afumătură.

Aveți nevoie de:

  • o pungă de măcriș (cam 5 grămezi, cum se vinde la piață)
  • carne de miel
  • un morcov mare
  • o ceapă mare
  • un pătrunjel
  • un sfert de țelină
  • jumătate de gulie
  • jumătate de ardei (care, la fel ca ceapa, se scoate la final)
  • o cutie de smântână (cam 400 g)
  • 3 căței de usturoi
  • o lingură de făină
  • leuștean – frunze
  • frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper

Se pune la fiert carnea în cam 3, 4 litri de apă, cu sare. Ceapa se pune întreagă și se scoate la final. Celelalte legume se dau pe răzătoarea mare și se pun în apa care a început să fiarbă.

ciorba de miel cu măcrișSe lasă la fiert cam 20 de minute, timp în care se spală măcrișul, frunză cu frunză, se rup codițele, dacă sunt mari, și se toacă frunzele.

măcrișmăcriș - ciorbăSe pune măcrișul în ciorbă, se mai lasă să fiarbă cam 20 de minute, după care se face răntașul: tăiaţi căţeii de usturoi foarte mărunt şi îi căliţi în puţin ulei, dar foarte puţin timp, să nu se călească prea tare usturoiul. Adăugaţi apoi făina şi amestecaţi rapid. Adăugați cutia cu smântână, amestecați, după care puneți puțină apă rece sau ciorbă răcită, și iar amestecați.

rantas ciorbărantas cu fainarantas usturoi smantanaTurnați compoziția în oală, încet, și amestecați. Apoi potriviți gustul de sare și piper, dacă doriți, chiar vegeta. Ciorba nu trebuie acrită, că e acrișoară de la măcriș. Tocați mărunt pătrunjelul și leușteanul, le adăugați în ciorbă și opriți focul. Poftă bună! 🙂

 

Comments

  1. Ador macrisul, cand eram mic eram in patru labe pe camp sa pasc macris :)) Dar asa, in ciorba, nu imi place deloc :))

Leave a Reply