October 20, 2017

Prăjitură Albinița (cu miere și gem) – rețetă

prajitura albinitaDe copil mi-a plăcut la nebunie această prăjitură. E dulce, puțin acrișoară de la gem, iar crema e perfectă, pentru că nu e deloc “unsuroasă”. Nu e greu de înțeles de ce se numește Albinița: pentru că are în compoziție miere de albine. 🙂 Și pentru că mi-a ieșit perfect când am făcut ultima oară, am zis că-i “musai” să postez rețeta și pe blog.

Aveți nevoie de:

Pentru foi sau aluat:

  • 50 g unt
  • 100 g zahăr
  • 3 linguri de miere
  • 2 ouă
  • 3 linguri de lapte
  • 450 g făină
  • o linguriță de bicarbonat stinsă cu puțin oțet
  • un vârf de cuțit de sare

prajitura cu mierePentru umplutură:

  • 500 ml lapte
  • gris (cât să iasă tare)
  • un pachet de unt
  • 100 grame pudră de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie
  • puțină zeamă de lămâie
  • un borcan de gem de caise (cam 4oo grame)

crema pt albinitaUntul, zahărul, mierea și ouăle se pun într-o oală pe aragaz, până când se topește zahărul.

albinitaUnii spun că trebuie să fiarbă, dar eu am lăsat doar până s-a încălzit mai tare. Bicarbonatul se stinge cu puțin oțet. Se ia oala de pe foc și se lasă puțin la răcit. Apoi se pune compoziția din oală într-un castron, se pune bicarbonatul, sarea, și, puțin câte puțin, făina, amestecând cu mâna. Aluatul obținut trebuie să nu se mai prindă de mână, să fie moale, dar nu lipicios.

aluat albinitaaluat albinitaSe împarte aluatul în 4 părți egale. Mie mi-a ieșit aluatul de 800 g, fiecare foaie având cam 200 g.

foi prajitura albinitaPregătiți cuptorul dinainte, la 180 de grade Celsius. Apoi vă puneți să întindeți foile, pe rând. Se coc pe fundul unei tăvi, pe care puneți hârtie de copt sau o ungeți și o tapetați cu făină.

foaie prajitura miereSe bagă la cuptor prima foaie, timp în care se întinde a doua, și tot așa până la ultima. O foaie se coace cam în 6 minute.

foaie albinitaApoi se pregătește crema: untul se lasă la temperatura camerei, să se înmoaie, apoi se freacă cu zahărul vanilat, se rade coaja de lămâie și, amestecând bine, se pune și zeama de lămâie.

crema albinitacrema prajitura cu miereGrisul cu lapte se face și se pune la răcit, amestecând din când în când, să nu facă crustă.

crema albinitaCând e aproape rece, adăugați, puțin câte puțin, compoziția cu unt, amestecând continuu.

Se pune prima foaie, iar deasupra se întinde un strat de cremă/umplutură.

prajitura cu miere si gemSe așează peste ea a doua foaie, peste care puneți, cum doriți, ori gemul, ori a doua parte din umplutură, urmând ca ultimul strat să fie ori alb, ori galben, la alegere.

prajitura cu miere si gemEu am pus gemul ultima oară.

prajitura albinitaDeasupra se poate presăra zahăr pudră.

albinita retetaPoftă bună! 🙂

 

Comments

  1. La bunica am mancat acum ceva timp si era atat de bunaaa ! Cred ca o sa fac si eu , mersi de reteta 😀 !

  2. Bina Iasmina! Am incercat reteta ta, insa am avut probleme la aluatul pentru foi. Nu am putut sa incorporez toate cele 450 g faina iar aluatul a fost greu de intins. Mi-au iesit cu chiu cu vai 3 foi amarate 🙂 cam 3 sferturi de tava. Ai putea sa-mi dai un pont, cum ar trebui sa fac pe viitor ca sa imi iasa? Plus, in reteta ta nu ai spus cand se pun cele 3 linguri de lapte , eu le-am pus impreuna cu ingredientele umede (oua, miere, unt si zahar). Crema este extraordinara si usoara, iar ce a iesit e foarte bun. Multumesc anticipat 🙂

  3. Buna As vrea sa stiu daca in viitor postati retete si le puteti aranja in asa fel incat sa putem trimite la imprimanta doar textul nu si pozele La cele postate deja am incercat dar n-am reusit sa le separ si pentru mine e doar pierdere de cerneala din cartusul imprimantei cu acele poze care alb negru tot nu arata prea bine .Multumesc

Trackbacks

  1. game subway surfers

    Prăjitură Albinița (cu miere și gem) – rețetă | MameBune.ro

Leave a Reply