December 14, 2017

Reţetă: Varză a la Cluj

reteta_varza_a_la_clujGătesc varză a la Cluj de ani buni, dar am tot uitat să pun reţeta. E pe gustul tuturor, căci tuturor ne plac sarmalele, iar ingredientele sunt exact ca şi cele pentru sarmale, nu degeaba i se mai spune “sarmale împrăştiate” în anumite zone ale ţării. Nu e greu de făcut, dar veţi avea de spălat ceva vase, după ce terminaţi.

Aveţi nevoie de:

  • o căpăţână de varză, mai mare
  • 300, 400 g carne de porc, tocată (eu am avut de data asta acasă doar ceafă, şi am tocat-o la robotul de bucătărie)
  • o ceapă
  • 200 g orez
  • cârnaţ afumat (un fir) sau chiar costiţă afumată
  • puţin bulion (cam 100 ml)
  • 4 linguri de smântână
  • un ou
  • sare
  • piper
  • boia
  • puţin cimbru

varza_a_la_clujSe taie varza mărunt, cu mâna sau la robot. Apoi se pune sare pe ea şi se frământă puţin cu mână, să se înmoaie.

varza Ceapa se taie solzişori şi se împatre în două. O jumătate se pune la călit în oala în care veţi căli varza, iar cealaltă, în tigaia unde veţi prăji carnea.

ceapa la calitDupă ce s-a călit ceapa, puneţi la călit şi varza şi carnea. În varză va trebui să amestecaţi destul de des, să nu se prindă de fund, şi să se călească uniform.

varza_călită Peste carne presăraţi puţin cimbru.

carne_pentru_varza_cluj Peste varză puneţi piper şi boia, iar spre final, pasta de roşii sau bulionul. Durează cam 20 de minute până se căleşte varza, timp în care fierbeţi orezul. După ce s-a prăjit carnea, o puneţi peste varză, amestecaţi, apoi condimentaţi dacă mai trebuie.

varză_clujCârnaţul îl tăiaţi cum doriţi, apoi îl prăjiţi foarte puţin.

varza_cu_carnaţÎntr-o tavă, puneţi un strat de varză cu carne, apoi adăugaţi orezul, presăraţi puţină sare, piper şi boia peste el, şi apoi adăugaţi încă un strat de varză cu carne.

varza_a_la_cj_cu_carnatvarză_cu_carne_orezOul se bate cu smântâna şi cu puţină sare şi se toarnă deasupra, întinzându-l uniform.

varza_la_tavavarză_la_cluj Se bagă la cuptor pentru puţin timp, doar cât să se facă o crustă subţire deasupra.

sarmale_împrastiateSe poate servi cu smântână.

varză_a_la_ClujPoftă bună! 🙂

Comments

  1. Deci arata superb :). Preferata mea . Felicitari pentru postare.

  2. Nu sunt un mare fan al verzei, insa in combinatia asta pur si simplu o ador. Arata foarte bine ce ai ispravit tu pe aici 🙂

  3. Foarte interesanta reteta, nu am facut pana acum varza a la Cluj cu carnati, dar o s-o incerc si eu (cu toate ca numar de calorii este mai mare….)

Leave a Reply