August 22, 2017

Reţetă: clătite cu brânză şi smântână la cuptor

clatite cu branza la cuptorClătitele cu brâză dulce şi smântână la cuptor se situează în topul mâncărurilor mele preferate, de când eram mică, şi puteam mânca şi dimineaţa, şi la prâz, şi seara, fără să mă satur. Zilele astea mi-am adus aminte de reţetă, că n-am mai făcut de vreun an, aşa că am sunat-o pe maică-mea, să nu omit ceva. 🙂

Aveţi nevoie de:

Pentru aluatul de clătite:

  • 3 ouă
  • 14 linguri (cu vârf) de făină
  • 800 ml de lapte (aproximativ)
  • 1 lingură de zahăr – eu am folosit zahăr brun
  • o linguriţă rasă de sare
  • apă minerală (opţional)
  • un vârf de cuţit de praf de copt (tot opţioal)
  • ulei de floarea soarelui

Pentru umplutură:

  • brânză proaspătă de vaci – 400, 500 g
  • un gălbeuş de ou
  • 2 linguri de zahăr
  • stafide (opţional) – eu pe jumătate am pus, pe jumătate, nu, pentru că u-i plac fiicei mele

Pentru sosul de smântână:

  • 300 g smântână
  • un ou
  • 2 linguri de zahăr

reteta clatite cu branzaSe pun într-un vas cele 3 ouă, împreună cu 200 ml de lapte, zahărul şi sarea, şi se amestecă bine. Apoi se pun, pe rând, amestecând continuu, lingurile de făină (cu vârf).

aluat clatiteAstfel, aluatul nu va avea cocoloaşe. Se pot face şi după reţeta de clătite pe care am publicat-o mai demult, numai că va trebui să amestecaţi mai mult.

aluat_clătiteSe adaugă apoi şi restul de lapte, făcând aluatul cât de gros doriţi. Se coc apoi clătitele: tigaia se lasă să se încingă întâi, apoi se pune puţin ulei, se toarnă aluatul (cam un polonic), încercând să se distribuie uniform. Clătita se întoarce apoi pe partea cealaltă, se mai lasă puţin şi… gata! Se aşează pe o farfurie, pe care e bine să o aveţi chiar lângă.

clatiteclătiteBrânza se amestecă cu zahărul, gălbenuşul de ou şi stafidele şi se umple fiecare clătită.

branza -pentru_clatiteclatite_brânzăApoi se aşează într-o tavă mai mică sau într-un vas termorezistent, una lâgă alta.

clatite_cu_branza_tavaSe face sosul de smântână, amestecând smântâna cu zahărul, zahărul vanilat şi oul, după care se toarnă peste clătite, în tavă.

sos_de_smântână_clatiteSe bagă la cuptorul preîncălzit şi se lasă până formează o crustă.

clatite la cuptor

Dacă doriţi, se mai poate face un sos di smântână şi zahăr vanilat, pe care să-l puneţi pe farfurie.

Poftă bună!

 

Comments

  1. Oooooo..Este preferata mea. Pot manca la nesfarsit fara sa ma satur. Nevasta nu apuca sa faca una ca eu deja am si terminat-o. 🙂

Leave a Reply