June 22, 2017

Reţetă: biftec tartar – o delicatesă

biftec tartarIeri am gustat pentru prima dată în viaţa mea biftec tartar (şi mă bucur). Am auzit de el, ba chiar am şi scris în lucrarea de disertaţie, dar mi se părea ciudat să mânci carne crudă. Biftec este un cuvânt preluat din engleză, de la beef (carne de vită) steack (friptură aproape crudă) şi tartar, care vine de la poporul tătar, un popor de origine mongolo – turcă. Aceştia, fiind mai tot timpul pe drumuri, purtând războaie, îşi puneau carnea crudă sub şa. Carnea se bătătorea şi se usca acolo, iar ei o consumau crudă.

Am rămas impresionată de gustul deosebit al acestui preparat, care, de regulă se serveşte întins pe pâine, ca aperitiv, după ce pâinea a fost unsă cu unt.

Biftecul tartar poate fi preparat cu carne de vită, dar şi de cal (că tot avem scandalurile astea), iar carnea trebuie să fie crudă, şi foarte proaspătă, la fel ca ouăle, pentru că la preparare nu se foloseşte deloc aragazul.

Aveţi nevoie de:

  • 400 g carne macră (eu am avut muşchiuleţ de viţel, muşchiuleţul fiind cea mai bună carne din vită)
  • 2 gălbenuşuri de ou, proaspete
  • o ceapă mare, roşie, sau două, trei mici
  • sos worcestershire
  • sos pimento / picant – câţiva stropi, sau dacă nu aveţi, ketchup iute
  • o lingură de muştar
  • castraveţi muraţi
  • ulei de măsline
  • o lingură de coniac sau whiskey

Pentru servire:

  • toast
  • unt

Opţional:

  • capere
  • file de anchoa
  • pătrunjel verde
  • lămâie (zeama)
  • roşii (la servire)

ingrediente biftec tartarCarnea, este de preferat să rugaţi să v-o macine la magazin. Dacă nu, o mărunţiţi cu cuţitul sau, în cel mai rău caz (nu e foarte recomandat), o daţi prin robot. Eu am pus muşchiuleţul de seara în frigider, tăiat cuburi şi cu ulei de măsline. Ar fi bine să fie şi curăţat de pieliţe.

muschi biftec tartarCastraveţii muraţi şi ceapa se toacă foarte mărunt şi se pun într-un bol, peste carne.

compozitie biftec tartarSe pune apoi muştarul, două lunguri de sos worcestershire şi se amestecă.

biftec Apoi se pune coniacul sau whiskey (două linguri) şi se amestecă din nou. Se potriveşte gustul de sare şi piper şi se frământă bine toată compoziţia, cu mâna sau cu o lingură.

Se împarte în două părţi egale şi se pune în două boluri mai mici. Se face o gropiţă la mijloc, în care puneţi câte un gălbenuş de ou crud. Mai apoi, se amestecă. Se serveşte cu toast, prăjit de preferinţă, cu unt, capere sau anchoa (cui îi plac – mie nu) şi se decorează cu pătrunjel şi felii de roşii sau lămâie.

biftec tartar toastPoftă bună! 🙂

Comments

  1. Nu se gateste nimc aici???Asa crud totul???Ar trebui sa imi fac curaj, cred…

  2. Iasmina, ia incearca tu cu paine prajita……
    Eu optional mai pun si putin usturoi !

  3. vampirilor, cum sa mancati carnea cruda? imi vine sa sar de la etaj… “)

Leave a Reply