September 25, 2017

Supă / ciorbă de fasole verde sau păstăi, cu afumătură

supa ciorba de pastaiCiorba de păstăi cu afumătură e una din preferatele soţului meu. Aşa că, văzând că la aprozar au adus păstăi care arătau atât de bine, m-am şi pus pe treabă, mai ales că aveam în frigider un ciolan afumat. Păstăile merg de minune şi cu costiţă afumată.

Ingrediente:

  • cam 1/2 kg fasole verde
  • o rădăcină de pătrunjel
  • 2 morcovi
  • o ceapă
  • jumătate de ardei kapia sau chiar şi gras
  • cam 300 g smântână
  • 1/2 l lapte
  • o lingură de făină
  • 5 căței de usturoi
  • frunze de pătrunjel sau leuştean (cam jumătate de legătură)
  • ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • 2, 5 l apă

supa de pastaiCând cumpăraţi păstăile, încercaţi să luaţi din cele mai tinere, că cele mai bătrâne sunt aţoase. Se rup capetele de la păstăi şi se taie în bucăți mai mici, după care se spală bine cu apă. Legumele se toacă mărunt, în afară de pătrunjel, pe care eu îl pun întreg, din cauză că fierbe greu, iar copiii îl aleg din ciorbă şi îl dau la o parte. Ceapa, morcovul şi ardeiul se pun la călit în puţin ulei.

ciorba pastai După vreo 3 minute, se pune apa fierbinte în oală, şi se adaugă păstăile, curăţate şi tăiate, rădăcina de pătrunjel şi afumătura. Se pune puţină sare şi se lasă să fiarbă cam o oră.

ciorba fasole verdeciorba pastaiDupă o oră, puteţi pregăti ingredientele pentru răntaş, să le aveţi la îndemână: usturoiul, făina, smântâna şi laptele. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt, apoi se pune la călit în ulei de floarea soarelui, dar foarte puţin, doar câteva secunde.

rantas supa fasole verdeSe adaugă apoi făina, se amestecă repede până se înmoaie, apoi se adaugă smântâna, se amestecă, şi apoi se toarnă laptele şi se amestecă continuu.

rantas cu fainarantas usturoi smantanaRăntaşul se toarnă în ciorbă şi se amestecă.

Se lasă un minut să fiarbă, se potriveşte gustul cu sare şi piper, iar la final se adaugă verdeaţa, ce vă place: pătrunjel sau leuştean. Ciolanul se poate scoate din ciorbă şi se taie bucăţele mici, pe care le adăugaţi înapoi în ciorba de păstăi.

ciorba pastai afumaturaPoftă bună! 🙂

Comments

  1. Nu arata rau. Imi place foarte mult ciorba respectiva.Eu asta o mananc cu rosii 🙂

Leave a Reply