June 28, 2017

Reţetă: salată de vinete cu maioneză, ceapă şi usturoi

salata de vineteSalata de vinete este una din preferatele tuturor membrilor familiei. Aşa că, de obicei, după ce o fac, într-o oră e gata. :)) Însă sunt câteva “secrete” pe care, dacă le ştiţi, salata va ieşi perfect.

Aveţi nevoie de:

  • 3 vinete mai mari sau 4 mai mici
  • o ceapă medie
  • doi căţei de usturoi
  • sare
  • piper

Pentru maioneză:

  • un gălbenuş de ou
  • o linguriţă de muştar
  • ulei de floarea soarelui
  • sare

Eu, de obicei, coc vinetele pe o bucată de metal, gen plită, pe care o aşez pe aragaz. Dar se pot coace şi pe grătar, pe disc, pe jar sau la flacăra aragazului (numai că, în acest caz, primesc un gust ciudat). Înainte le coceam la cuptor, dar nu ieşeau la fel de bune. Se întorc pe toate părţile, să se coacă uniform. Apoi se iau şi se pun la scurs timp de 10 minute. Eu le pun pe grătarul de vase.

vinete la coptvinete coapteÎn timp ce se coc, fac maioneza, astfel: se pune într-o farfurie un gălbenuş de ou crud, o linguriţă de muştar şi puţină sare. Se amestecă continuuu în aceeaşi direcţie, ca să nu “se taie”, şi se toarnă ulei, puţin câte puţin. Puneţi ulei şi amestecaţi până consideraţi că maioneza vă e de ajuns (cam 4 linguri).

vinetele se scurgVinetele se curăţă de coajă, apoi se toacă mărunt. Atenţie, însă! Nu se toacă cu cuţitul şi nici cu un alt metal, pentru că le schimbă gustul. Aşa că, ori le tocaţi cu o lingură de lemn, ori cu ceva din plastic. Robotul de bucătărie are, de asemenea, palete din plastic, aşadar, le puteţi toca acolo. Eu am ales lingura de lemn.

vinete se toacaCeapa se toacă foarte mărunt, şi usturoiul la fel.

vinete cu maioneza ceapa usturoiSe amestecă mai întâi vinetele cu ceapa şi usturoiul. Se freacă bine, să se înmoaie ceapa. Abia apoi se adaugă maioneza. Se amestecă până se încorporează şi se omogenizează, apoi se pune sare şi piper după gust.

salată_de_vinete

Poftă bună! 🙂

Comments

  1. Vinete proaspete..Ce pofta mi-ai facut..Deja m-am plictisit de astea congelate..Prima poza as pune-o eticheta la Mod de servire 😛

Leave a Reply