August 22, 2017

Mâncare de mazăre cu cartofi şi carne

O mâncare gustoasă, sănătoasă şi săţioasă, pe gustul celor mari, dar şi al copiilor. Bunică-mea o numea “papricaş de mazăre” probabil de la boia, căreia i se mai spune şi “poprică” sau “piparcă măruntă” în Banat.

Aveţi nevoie de:

  • 500, 600 g mazăre (eu am folosit la borcan);
  • o ceapa
  • 5 cartofi;
  • carne (eu am folosit ceafă de porc), cam 200 g, dar dacă doriţi, puteţi pune şi mai mult;
  • 2 morcovi
  • o roşie
  • 3 linguri de pastă de roşii
  • o lingură de făină
  • boia
  • sare
  • piper
  • cimbru

Ceapa tăiată solzişori se pune la călit în puţin ulei. Se lasă puţin să se călească, apoi se adaugă carnea, tăiată cubuleţe mici, se căleşte puţin, după care se pun morcovii tăiaţi, de asemenea bucăţele.

Se mai lasă 5 minute la călit, amestecând din când în când, apoi se pun cartofii, tăiaţi cubuleţe.

Se amestecă, se adaugă boiaua, se mai amestecă puţin după care se pune o cană jumate cu apă şi puţină sare. După 15 minute de fierbere, se adaugă mazărea, scursă de apă şi spălată. Eu o pun în strecurător şi o trec printr-un jet de apă de la robinet.

Se mai lasă să fiarbă cam 10 minute, până sunt fierte toate legumele, apoi se adaugă o roşie opărită şi decojită, tocată mărunt. Roşia se pune la final, deoarece încetineşte fierberea. Se face apoi un amestec din pasta de roşii cu făină, şi se toarnă la sfârşit, peste mâncarea de mazăre.

Se amestecă, după care se sărează şi se piperează după gust, şi, dacă doriţi, puneţi cimbru. Eu am pus şi i-a dat un gust deosebit.

P.S. : Dacă mazărea e crudă, nu la borcan sau la conservă, de pune chiar la început, odată cu carnea, pentru că necesită timp de fierbere mult mai mare.

Poftă bună!

Comments

  1. Delicios arata..Mazarea este una dintre legumele mele preferate..Alaturi de conopida, care e numarul 1…

Leave a Reply