August 16, 2017

Reţetă: ardei umpluţi cu carne tocată

Astăzi, uitându-mă prin frigider, am văzut că am carne tocată. Mai întâi, m-am gândit să fac chiftele, dar, văzând apoi că am ardei, destui pentru o mâncare de ardei umpluţi, am hotărât că rămân la a doua variantă, mai ales după ce, auzindu-mă că vorbesc despre ardei umpluţi, fiică-mea a început să insiste (ea e înnebunită după ardei).

Aveţi nevoie de:

  • 7, 8 ardei graşi,  nici prea mari, nici prea mici (din păcate eu am avut 3 roşii mai mari şi 4 galbeni, potriviţi ca mărime)
  • 500 gr. carne tocată amestec de porc cu vită
  • o cană de orez
  • 2 cepe
  • un ou
  • bulion – 300 ml sau pastă de tomate (4, 5 linguri)
  • sare, boia (o linguriţă), piper si cimbru
  • vegeta (opţional)

Ardeii se curăţă de seminţe (prin tăierea “capacului” unde se află codiţa) şi se spală. Ceapa se taie solzişori şi se căleşte în ulei. Apoi se amestecă cu carnea, orezul, oul, boiaua şi piperul, şi puţin bulion sau pastă de roşii.

Se umple apoi fiecare ardei cu compoziţia, iar deasupra se pune un capac din bucăţi de ardei rămase, din roşii sau, cum am pus eu (o parte din “capacele” ardeilor au fost mâncate de fiică-mea), gulii tăiate felii subţiri.

Cel mai greu mi-a fost (mi-a luat ceva timp) până am găsit oala potrivită, pentru că trebuie să fie atât de înaltă, încat  ardeii să stea în picioare, şi să fie cu diametrul atât de mare, încât să încapă toţi ardeii, unul lângă altul, fără să rămână loc între ei, ca să nu se răstoarne în timpul ce fierb.

După ce i-aţi aşezat, pregătiţi în altă oală pasta de roşii / bulionul amestecat cu apă, vegeta sau sare, piper şi cimbru (îi dă un gust deosebit). Turnaţi apoi zeama respectivă peste ardeii umpluţi, astfel încât să fie chiar puţin deasupra lor.

Apoi puteţi să-i puneţi la fiert, la foc potrivit. Se fierb aproximativ o oră, o oră şi 10 minute, acoperiţi cu capac (însă capacul puţin într-o parte, să aibă loc aburii pe unde să iasă).

Şi dacă soţului meu i-au plăcut (care e cea mai pretenţioasă persoană la mâncare din câte am cunoscut), sunt sigură că vă vor plăcea şi vouă.

Unora le plac ardeii umpluţi cu smântână. Îi puteţi servi cu sau fără smântână, dar sosul care se face după ce au fiert e delicios, şi, după ce tăiaţi ardeii în farfurie, puteţi pune un polonic de sos peste ei.

Poftă bună!

Comments

  1. Preferatele mele 🙂

Leave a Reply