November 20, 2017

Reţetă: supă / ciorbă de varză cu afumătură

ciorba de varzaPe lângă faptul că e sănătoasă, e şi foarte gustoasă şi se află printre ciorbele mele preferate.

Aveţi nevoie de:

  • jumătate de căpăţână de varză proaspătă
  • o ceapă
  • un ardei
  • un pătrunjel (rădăcină)
  • un morcov
  • jumătate de ţelină
  • două roşii
  • bulion sau pastă de roşii (dacă e bulion – 250 g, iar dacă e pastă de roşii – 4 linguri)
  • afumătură (eu am folosit cârnaţ şi costiţă afumată)
  • sare
  • piper
  • vegeta (opţional)
  • leuştean sau pătrunjel verde

Varza se toacă mărunt. Ceapa se taie solzişori şi se căleşte în puţin ulei, într-o oală mare. Când e călită, se adaugă varza care, în prealabil, a fost frecată cu sare şi stoarsă de apă.

Se căleşte varza cam 10 minute, apoi se adaugă legumele (zarzavatul – dat pe răzătoare şi ardeiul tăiat cubuleţe).

Se călesc împreună încă vreo 5 minute, după care se pune apă (cam 3 l).

Se lasă să fiarbă cam 5 minute, apoi se adaugă afumătura, tăiată.

Se mai lasă să fiarbă 10 minute, apoi se adaugă roşiile tăiate cubuleţe şi bulionul/pasta de roşii. Roşiile se pun la sfârşit, deoarece încetinesc fierberea. După încă 20 de minute, potriviţi gustul cu sare şi piper după bunul plac.

supa de varza cu bulionDupă ce opriţi focul, adăugaţi verdeaţa tocată şi… poftă bună!

Leave a Reply