October 20, 2017

Reţetă de post: varză (dulce) călită cu paste / macaroane

Am gătit azi varză călită cu macaroane pentru prima dată în viaţa mea. Varză călită am mai făcut de o grămadă de ori, dar combinaţia cu paste n-am mai încercat-o până acum. Şi nici n-aş fi încercat-o, dar nu am avut altă opţiune.

Nu-mi pare rău, pentru că a ieşit foarte gustoasă, copiilor le-a plăcut, şi voi mai face de-acum înainte.

Aveţi nevoie de:

  • o cutie de paste / macaroane (eu farfalle, adică fundiţe am avut acasă, şi asta am pus, dar merge cu orice tip de paste)
  • o căpăţână de varză albă dulce (nu foarte mare)
  • o ceapă mare
  • ulei de măsline
  • pastă de roşii (o lingură) sau bulion (cam 100 ml)
  • sare
  • piper
  • vegeta (opţional)
  • o linguriţă de boia
  • cimbru

Este de preferat ca varza să fie cu frunzele subţiri. În cazul ăsta, o tăiaţi cu cuţitul mărunt, ca pentru salată. Dacă e cu frunzele groase, vă chinuiţi prea mult cu tăiatul, aşa că, ori o băgaţi la robot, ori o daţi pe răzătoarea mare.

Ceapa se curăţă şi se taie solzişori, apoi se pune la călit în ulei de măsline.

După ce s-a călit, adăugaţi varza, dar nu toată deodată, mai ales dacă nu aveţi tigaie înaltă, pentru că n-o mai puteţi amesteca. O puneţi pe rând, că varza scade. Ca volum, ajunge cam la jumătate.

Căliţi varza, amestecând în ea aproape în permanenţă, să nu se prindă de fund. Cam după jumătate de oră, după ce devine moale, adăugaţi boiaua, piperul, cimbrul, vegeta şi sare după gust, după care puneţi şi bulionul, lăsând-o pe foc încă 10 minute.

Între timp, fierbeţi pastele în apă cu sare.

Amestecaţi pastele scurse bine de apă cu varza călită şi e gata mâncarea.

Poftă bună!

 

Comments

  1. Nu si nu si nu..Asa ziceam cand vedeam din astea..In schimb la alor mei le place la nebunie..::)

  2. Rodica Dirzu says:

    nu mai gati cu vegeta, mai ales ca ai si copii…

    • Vegeta si neamurile ei chiar n-au ce cauta in nicio mancare. Din pacate traim intr-o societate de consum care nu este educata spre calitate ci mai mult pentru gust.

Leave a Reply