August 22, 2017

Reţetă: supă / ciorbă de perişoare

Când am auzit prima oară de ciorbă de perişoare aveam 3 ani. La noi acasă nu se făcea, şi, când am mers la o mătuşă, ne-a întrebat dacă vrem ciorbă de perişoare. Ţin minte că mi-am imaginat o supă în care erau pere foarte mici. Şi, când am văzut că, de fapt, sunt nişte găluşte din carne cu orez, am întrebat de ce se cheamă “perişoare”, dacă nici măcar nu seamănă cu perele, ci mai mult cu merele. :)) Însă ştiu că mi-a plăcut foarte mult.

Eram începătoare într-ale gătitului când am făcut prima dată ciorbă de perişoare. Mă uitam într-o carte de bucate şi citisem că, după ce faci perişoarele şi le pui în ciorbă, după ce au fiert, se ridică la suprafaţă. Şi îmi aduc aminte cât de fericită am fost când la-am văzut, perfect rotunde, cum se ridică una câte una. Parcă făcusem cine ştie ce minune, aşa m-am bucurat. Sincer, mă aşteptam să se spargă în supă, sau să iasă prea tari, cum păţisem cu găluştele de gris. Pe deasupra, a ieşit şi foarte gustoasă ciorba.

Nu demult, la o nuntă, muzicantul a poftit lumea la masă, spunând că vor servi “zeamă acră de chiftele”. Probabil i se mai spune aşa în alte părţi, sau poate aşa i-a venit lui să zică, după ce-a gustat din ea. 🙂

Aveți nevoie de:

  • jumătate de kg de carne tocată,  amestec de vită cu porc
  • 2 cepe mai mici sau una mare
  • o ţelină mică sau jumătate de ţelină mare
  • 2 morcovi
  • un ardei
  • o rădăcină de pătrunjel sau păstârnac. Dacă aveţi de amândouă, cu atât mai bine 🙂
  • 4  cartofi
  •  orez (cam 5, 6 linguri)
  • un  ou
  • o lingură de făină
  • 4 linguri de smântână
  • o lingură de pastă de roşii (opţional)
  • ulei de floarea soarelui
  • borş sau oţet (opţional, pentru cei care o vor mai acrişoară)
  • frunze de pătrunjel, leuștean sau ţelină (de care aveţi; dacă aveţi din toate, din nou, cu atât mai bine)
  • sare, piper.

Una din cepe se taie solzișori, ardeii cubuleţe, iar restul zarzavatului se dă pe răzătoarea mare.

Se pun apoi împreună la călit, mai întâi ceapa, până devine sticloasă, apoi  celelalte, în puțin ulei, într-o oală  mare. După ce s-au călit puţin, se adaugă cam 3 l de apă şi jumătate de linguriţă de sare.

După 10 minute, adăugaţi şi cartofii, tăiaţi cubuleţe.

Trebuie să fiarbă apoi cam 15 de minute, timp în care putem pregăti perişoarele.

Tocăm mărunt şi cealaltă ceapă şi o punem puţin la călit. Apoi o punem peste carnea tocată, împreună cu albuşul de la ou, orezul, sare, piper şi, opţional, pătrunjel verde, tocat foarte mărunt.

Se frământă compoziţia cu mâna până devine omogenă, apoi, cu mâinile ude, se formează perişoarele , pregătindu-le pe toate într-un loc.

Când sunt aproape fierte legumele, se adaugă perişoarele în supa care fierbe. Se lasă să fiarbă cam 25 de minute. Perişoarele se vor ridica la suprafaţă. 🙂

Se pregăteşte apoi răntaşul. Răciţi, dinainte, o cană cu ciorbă din oală.  Într-o cratiţă se pune puţin ulei. După ce s-a încins, se pune lingura de făină, se amestecă repede şi, fără a lăsa să se prăjească făina, se adaugă smântâna, se amestecă repede, apoi se toarnă cana cu ciorbă răcită şi se amestecă din nou. Se adaugă apoi, dacă doriţi, o lingură cu pastă de roşii. Compoziţia se toarnă încet în oala cu ciorbă, amestecând. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi, dacă doriţi, borş sau oţet. Imediat după ce opriţi focul, adăugaţi verdeaţa tocată.

Poftă bună!

Leave a Reply