December 14, 2017

Supă de pui cu găluşte de gris sau griş

Dacă tot e perioada când răcelile îşi fac de cap, am zis să postez reţeta mea de supă de pui cu găluşte: e un remediu natural împotriva răcelii, iar copiii o adoră.

Pare o reţetă simplă şi banală, însă eu “m-am luptat” vreme îndelungată cu găluştele: ba îmi ieşeau prea tari, ba mi se spărgeau. Până mi-a explicat maică-mea exact cum se face. Aşa că sper să-i ajut pe cei care se confruntă cu problema asta. 😛

Aveţi nevoie de:

  • pui – eu am căutat un pui care să semene cât de cât cu cel de casă, şi m-am oprit la puiul Ave oşenesc. Ştiu de când făcea bunică-mea supă, că trebuie să fie galbenă deasupra. Ei bine, tocmai de asta m-am oprit la puiul ăsta, care o face galbenă. 🙂 Nu puneţi tot puiul. Eu am pus spatele tot (tăiat în două) şi jumătate din piept. Alţii pun pulpele de pui.
  • 2 cepe mici sau una mare
  • 2 morcovi
  • jumătate de ţelină mică sau un sfert dintr-una mare
  • jumătate de gulie mică
  • un păstârnac
  • un pătrunjel (dacă aveţi). Eu, de data asta n-am avut.
  • pătrunjel verde
  • sare şi vegeta (vegeta – opţional)
  • piper
  • un ou
  • gris (cam 4 linguri cu vârf)

Se curăţă legumele, se spală şi se pun întregi, cu excepţia morcovului, pe care l-am tăiat rondele. Se pun la fiert în apă rece, odată cu carnea.

Când fierbe supa face spumă. Spuma aia trebuie îndepărtată cu o lingură. Se pune puţină sare şi, dacă doriţi, vegeta. Se lasă la fiert aproximativ o oră. Când sunt aproape fierte legumele şi carnea, vă puteţi apuca de găluştele de griş.

Se separă albuşul de gălbenuş. Albuşul se pune într-o farfurie adâncă, cu sarea şi se bate cu furculiţa până se face o spumă întărită. Apoi se pune gălbenuşul şi se amestecă foarte uşor.

Atenţie, nu se bate. După ce se omogenizează, se adaugă grisul, puţin câte puţin, “în ploaie”.  Compoziţia trebiue să nu fie nici prea tare, nici prea moale. Eu am rămas cam la 4 linguri de gris. Dacă, atunci când treceţi furculiţa prin compoziţie, rămân urme, sau “dâre”, aluatul e numai bun.

Apoi se pune, dacă doriţi, piper. Se scot din supă legumele (în afară de morcov) şi carnea.

Supa trebuie să fiarbă, dar nu în clocot, atunci când puneţi găluştele. Lingura se bagă în supă şi se şine cam 2 secunde (ca să nu se prindă de ea aluatul de găluşte), apoi se ia din compoziţia pentru găluşte şi se pune în supă. Ţineţi iar lingura puţin în supă, şi iar mai puneţi o găluşcă, până terminaţi toată compoziţia. Le lăsaţi să fiarbă cam 10 minute, dar înainte de a opri focul luaţi una şi tăiaţi-o pe farfurie, să nu fie tare la mijloc. Dacă e tare, mai lăsaţi să fiarbă.

După ce au fiert, potriviţi gustul cu sare şi piper, opriţi focul şi adăugaţi pătrunjelul verde tocat.

Poftă bună! 🙂

Comments

  1. Preferatul meu 🙂

  2. Si a mea, dar niciodata nu ies galustele cum trebuie.data viitoare o sa incerc sa respect indicatiile si daca nu merge , asta e, ma las batuta.Arata foarte bine!!!!

  3. Ce pofta, arata foarte bine!!!!
    Interesanta chestia cu separatul albusurilor, eu niciodata nu le-am separat. Si in loc de lingura, o furculita, hahaha cu galustile cat furculita de late 🙂 asa imi ies toate egale
    O intrebare: de ce scoti carnea si cartofii?

Leave a Reply