September 26, 2017

Reţetă: cotlet de porc cu sos de legume şi slănină, cu scrijele prăjite în ulei (sau chipsuri)

Neştiind ce să mai fac de mâncare (că de cele clasice ne-am cam săturat), am zis să încerc azi ceva nou.

Aveţi nevoie de:

  • cotlet de porc (câteva felii)
  • o roşie
  • un ardei
  • o ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • un pahar de vin alb (cam 100 ml)
  • cam 4 felii de slănină
  • oregano uscat
  • cimbru uscat
  • ulei de măsline şi de floarea soarelui
  • cartofi
  • sare
  • piper

Înainte să vă apucaţi de cotlet, curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i felii cât de subţiri.

Tăiaţi cotletul felii şi îl căliţi foarte puţin pe ambele părţi.

Separat, se taie ceapa şi ardeiul şi se pun la călit în ulei de măsline. Când sunt aproape gata, se adaugă usturoiul şi se mai lasă puţin. Adăugaţi apoi vinul şi mai lăsaţi cam 3 minute pe foc, după care puneţi roşia, tăiată cubuleţe.

Amestecaţi din când în când, apoi adăugaţi oregano şi cimbru (cam un vârf de linguriţă), sare şi piper.

După 3 minute, aşezaţi într-o tavă feliile de carne, peste care puneţi sosul de legume şi apoi slănina crestată. Le băgaţi la cuptor încă 15 minute şi gata.

Între timp, puteţi pune şi cartofii la prăjit, în ulei, însă nu toţi odată, ci câte o mână, ca să se poată prăji astfel încât să rămână crocanţi. Îi scoateţi, pe rând într-un vas în care aţi aşezat nişte şerveţele de bucătărie care să absoarbă uleiul.

După ce aşezaţi totul în farfurie, puteţi presăra nişte boia, doar aşa, pentru aspect şi culoare.

Dacă vreţi să nu vă mai complicaţi şi cu cuptorul, ar mai fi şi varianta : cotletul să se  prăjească doar în tigaie, câte 5 minute pe ambele părţi, împreună cu slănina. Peste cotlet adăugaţi sosul, iar apoi slănina prăjită.

Cotletul nu trebuie prăjit prea tare, că se întăreşte.

Noi am servit cu murături asortate. Poftă bună! 🙂

Leave a Reply