June 28, 2017

Reţetă (de post): Fasole frecată sau bătută

Aveţi nevoie de:

  • 500 gr fasole uscată
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 lingură de boia
  • 2 foi de dafin
  • 3 căţei de usturoi
  • sare
  • piper
  • ulei de floarea soarelui

Puneţi fasolea în apă rece pentru câteva ore (aşa se fierbe mai uşor).

Fierbeti fasolea împreună cu ceapa, morcovul şi foile de dafin, în apă cu sare, cât e necesar (cam o oră, o oră jumate, depinde de fasole).

După ce s-a fiert, scoateţi legumele şi foile de dafin, apoi strecureţi-o, dar păstraţi, totuşi, o cană din apa în care a fiert. Fasolea fiartă se mixează cu blenderul, sau cu robotul de bucătărie sau, pentru cine are răbdare şi forţă, cu lingura de lemn.

Incingeţi într-o cratiţă ulei de un deget şi caliţi cealaltă ceapă tăiata juliene, pâna devine sticloasă şi începe să se aurească. Apoi adăugaţi boiaua, amestecaţi repede şi o luaţi de pe foc.
Scoateti ceapa din oala.
Peste fasole, adăugaţi uleiul rămas şi amestecaţi cu până se omogenizează, apoi potriviţi gustul cu sare şi piper, după care adăugaţi căţeii de usturoi pasaţi şi mai amestecaţi. Dacă vi se pare prea groasă, puteţi adăuga din apa rămasă.
Peste fasole se pune ceapa călită şi se poate servi cu varză murată sau orice murătură doriţi. Iar cei care nu ţin post, o pot servi cu nişte cârnăciori delicioşi.

Poftă bună!

Comments

  1. Numa sa gust/ ii musai sa -mi fac/ numa sa gust/ si sa-i dau atac.

Leave a Reply