September 25, 2017

Reţetă: fusilli (sau macaroane) cu slănină şi brânză de oaie

E o reţetă care se face uşor şi rapid. Soţul meu, care e gurmand,  e înnebunit după ea. Spunea că aici, în Maramureş era mâncare de bază. Evident, nu cu fusilli, ci cu macaroane obişnuite. 🙂 Aşa că, cel puţin o dată pe săptămână mă pune să i-o gătesc.

Aveţi nevoie de:

  • o cutie de paste (fusilli sau alte macaroane)
  • o bucată de brânză de oaie (aici, în Maramureş avem din plin), sau se mai poate folosi mozarella sau orice brânză care se topeşte la temperatură înaltă şi se întinde (cam 400 g)
  • o bucată de slănină de porc (cam 300 g)
  • sare

Se fierb pastele în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet.

Brânza se mărunţeşte, adică se taie cubuleţe sau se dă pe răzătoarea mare.

Slănina se taie cubuleţe şi se pune într-o tigaie, fără ulei, să se topească. Se lasă până se face “jumere”.

Se ia apoi un vas termorezistent, şi pe fund se pune o lingură de “jumere” cu puţină untură topită, de la ele. Se pune apoi un strat de paste, apoi unul de brânză. Apoi se presară puţină sare. Se pune iar un strat de “jumere” cu untură topită, iar un strat de paste şi iar unul de brânză, apoi sare. Şi tot aşa până se umple vasul sau se termină pastele. Să fiţi atenţi ca ultimul strat de deasupra să fie de brânză, şi să fie generos.

Se bagă apoi vasul în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade şi se lasă cam 10 minute, până se topeşte toată brânza.

Poftă bună!

 

Comments

  1. Se topeste lumea… De pofta.

Leave a Reply