June 28, 2017

Tocăniţă de oaie cu bere la ceaun

Ieri am cumpărat un ceaun mic din fontă. Se ştie că vasele din fontă sunt sănătoase pentru gătit, durabile şi avantajoase pe termen lung, iar mâncarea gătită în vasul de fontă va avea un gust excepţional.

 

 

 

 

Tot ieri soţul meu a găsit la Cora carne de oaie (pulpă) şi azi, s-a pus pe gătit, eu fiind doar un mic ajutor de bucătar.

 

 

 

 

 

Pentru tocăniţa de oaie aveţi nevoie de:

  • 800 grame de pulpă de oaie
  • o ceapă mare
  • 2 morcovi
  • un pătrunjel
  • un sfert de gulie
  • 2 linguri de boia
  • 70 ml wisky
  • o bere de 0,33 l
  • cremă de gulaş (2 linguriţe)
  • ulei de floarea soarelui

Carnea de oaie se pune la macerat de seara în ulei şi bere.

Ceapa şi legumele se toacă. Se pune ceapa la călit, iar când s-a făcut sticloasă, se pune boiaua, se amestecă şi se pun legumele.

 

 

 

 

Apoi se pune carnea şi, după ce s-a călit puţin, se pune wisky-ul, crema de gulaş, berea.

 

 

 

 

 

Se pun pe rând, lăsând să treacă câte 5 minute între ele.

 

 

 

 

 

Apoi se mai lasă să fiarbă încă 5 minute, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic.

 

 

 

 

 

După 20 de minute se pune şi sucul de mere şi cartoful tăiat cubuleţe mici.

 

 

 

 

 

Se mai lasă încă o oră jumate la fiert, la foc încet, şi se serveşte cu cartofi piure sau cu mămăliguţă.

 

 

 

 

 

Poftă bună!

Comments

  1. Cu scuzele de rigoare , asta nu mai e tocanita de oaie , este gulas de oaie cu bere , la tocanita nu folosesti crema de gulas , folosesti in schimb rosii in bulion sau rosii proaspete tocate marunt sau pur si simplu pasta de tomate la care adaugam condimente combinate : sare , piper , boia dulce , ghimbir ( daca este proaspat e super ) etc.. ( dupa gustul fiecaruia) ……. De recomandat in cazul ovinelor este prezenta printre condimente in afara de usturoi si a unei cantitati mici de menta….. Se mai poate folosi menta si la marinata in care tinem carnea (prin folosirea unui ceai concentrat din menta, si desigur putem folosi si sos de soia )….. Sunt sigur ca gulasul tau de oaie e super bun , dar cum am mai spus nu e tocanita….

    Apropo , in reteta , la un moment dat este trecut SUCUL DE MERE , dar nu spui de el la ingredinte…

  2. Tot tocăniță se numește!

Leave a Reply