June 28, 2017

Vinul şi eticheta sa, partea a II-a

De multe ori, când cumpărăm un vin,  ne uităm nepăsători la ceea ce scrie pe etichetă, sau nu ştim exact despre ce e vorba.

Spuneam în prima parte că pe eticheta unui vin există nişte indicaţii obligatorii după care consumatorul îşi poate da seama de calitatea vinului. Astfel, pe lângă categoria de calitate a vinului, pe etichetă mai apare şi:

  •  indicația de proveniență geografică pentru vinurile de calitate superioară – VS sau pentru vinurile cu denumirea de origine controlată pentru vinurile DOC, aprobate prin ordin al ministerului agriculturii, alimentației și pădurilor;
  • denumirea soiului sau a soiurilor pentru vinurile cu denumire de origine controlată. Pentru vinurile de calitate superioară VS care se valorifică prin indicarea provenienței geografice, denumirea soiului sau a soiurilor fiind facultativă. Atunci când vinul se comercializează sub denumirea unui soi, acesta trebuie să provină 85% din soiul indicat. În cazul unor sortimente tradiționale autorizate, constituite din două sau mai multe soiuri, se înscrie pe etichetă mențiunea “sortiment tradițional”. Vinurile de masă nu se valorifică sub denumirea soiului sau sortimentului de soiuri și nici prin indicarea provenienței geografice.

În funcţie de compoziţia ampelografică, vinurile se împart în:

vinuri de soi – vinuri obţinute din struguri de un singur soi, totodată se permite folosirea strugurilor de alte soiuri ampelografice, dar nu mai mult de 15 %, şi de aceeaşi specie botanică şi culoare a boabelor;

vinuri cupajate – vinuri obţinute din vinuri brute fabricate din mai multe soiuri, în anumite proporţii bine determinate, prin intermediul amestecului lor;

vinuri sepajate – vinuri obţinute prin vinificarea în amestec a diferitelor soiuri de struguri de aceeaşi specie botanică, în proporţii bine stabilite pentru fiecare denumire de vin.

  •  tipul vinului, determinat de conținutul său în zaharuri. Din acest punct de vedere, vinurile pot fi:

-seci – cu conținut în zaharuri de până la 4 gr/l;

-demiseci – cu conținut în zaharuri cuprins între 4.01 gr/l și 12 gr/l;

-demidulci – cu conținut în zaharuri cuprins între 12.01 gr/l și 50 gr/l;

-dulci – cu conținut în zaharuri de peste 50 gr/l.

  •  tăria alcoolică dobândită a tipului de vin, exprimată în procente, în volume, înscrisă cu caractere de 3 mm înălțime. Astfel, se pot clasifica în:

1.Vinuri liniştite (de masă), cu un conţinut între 8,5 și14 % alc.;

2.Vinuri efervescente;

3.Spumoase (gazificate) şi spumante), cu un conţinut între 8,5 și 14 % alc.;

4.Vinuri tari, cu un conţinut între 16 și 21 % alc.;

5.Vinuri de desert (nectar), cu un conţinut între 14 și 17 % alc.;

6.Vinuri aromatizate, cu un conţinut între 9 și 20 % alc.

    •  volumul nominal al produsului, exprimat în mililitri, centilitri sau decilitri pentru recipiente mai mici de un litru și în litri pentru pentru recipiente de un litru sau mai mari;
    •  țara de origine, pentru vinurile importate;
    •  denumirea și adresa îmbuteliatorului, înscrise cu caracterele cele mai mici folosite în înscripționările de pe etichete;
    •  data ambalării sau numărul lotului, cu posibilitatea stabilirii datei ambalării.

Leave a Reply