August 22, 2017

Cartofi copţi în cuptor sau picioici copţi în bloadăr, cu mujdei de ai sau cu ceapă în oloi

Soţul meu ete din Maramureşul de “peste deal”, şi ţine foarte mult la locul lui de baştină. Din când în când, ca să-şi aducă aminte de când era mic, mai face câte-un fel de mâncare, de nu-nţeleg mai nimic din denumire.

Astăzi mi-a zis că-i e dor să mânce “picioici copţi în bloadăr: o mâncare simplă, pe care o făcea bunica lui cel mai des iarna (e bună şi la răceală, fiind cu usturoi) şi mai ales în zilele de post, pentru că e fără carne. Oricum, că tot suntem în criză, cred că e mâncarea ideală: ieftină şi bună. În plus, nu are nici colesterol, aşa că e şi sănătoasă.

Aveţi nevoie de:

  • vreo opt cartofi (mai mari)
  • o ceapă mare
  • o “căciulie” de usturoi
  • ulei
  • o lingură de oţet
  • sare

Se spală bine cartofii şi se pun la cuptor direct pe grătar, la temperatura maximă (noi am pus la 250 de grade). Se ţin cam 50 de minute.

Între timp se curăţă ceapa şi usturoiul. Ceapa se taie juliene (fâşii mici) şi se frământă cu sarea. Se pune o lingură de oţet peste şi se lasă să “iasă tăria” cam 5 minute.

Usturoiul se zdrobeşte şi se amestecă cu sare şi puţină apă, frecându-l bine. Apoi se pune uleiul, atât peste ceapă, cât şi peste usturoi (cam cât e în farfuriile din poze).

Cartofii se scot într-un bol şi se acoperă cu un prosop, lăsându-i aşa 5 minute.

Apoi se decojesc şi se servesc (cu mâna 🙂 ),  cu ceapa şi usturoiul pregătite.

Poftă bună!

Comments

  1. Ciubotariu Alexandru says:

    Fratilor!!!,este o mancare de post nemaipomenita pe care am mancat-o in copilarie,si pe vremea lui “ceausescu”(am scris ceausescu cu litera mica deoarece nu merita mai mult un asemenea dictator,si nu din lipsa de gramatica)cu toataa placerea!!!Eu as mai adauga si putina varza acra de la butoi,si putina” zeama acra(moara de curechi)de-ti bati copii de bucurie cu cureaua de la ceas”Pofta buna fratilor!!!!!!!!!!:-))))))

  2. Da, da! Şi cu varză acră sunt bestiali!

  3. mamaaaaaa, papilele mele gustative o iau razna….dar sa vezi daca mai ai si oloi de casa facut din samanta neagra…ce aroma au cartofi!!!!! As da orice sa mai pot sa pun mina pe o sticluta cu ulei de casa!
    Sotul tau e de admirat!! Toata stima familiei!

  4. Faina stergura ai…..morosanca noastra!

Leave a Reply