August 21, 2017

Prăjitură sau plăcintă cu mere

prajitura cu mereAveţi nevoie de:

  • o  cană  de zahăr
  • 500 grame de făină
  • 3 linguri cu vârf de untură de porc
  • 2 ouă
  • o linguriţă cu vârf de bicarbonat stins cu oţet sau zeamă de lămâie
  • 4 linguri de smântână (cam cât cuprinde)
  • un vârf de cuţit de sare
  • puţin griş
  • 2 kg de mere
  • o linguriţă de scorţişoară

Într-un vas mai mare se pune jumătate de cană de zahăr, făina şi untura. Se amestecă bine, apoi se pun gălbenuşurile de la cele două ouă, bicarbonatul stins şi sarea.

Se frământă şi treptat se adaugă smântâna, până se obţine aluatul. Se împarte în două părţi egale şi se fac două foi cu sucitorul,  cât tava de mari.

Se ia apoi prima foaie rulată pe sucitor şi se pune în tava care a fost unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Peste prima foaie se pune un strat subţire de griş, apoi se pun merele care au fost curăţate şi date pe răzătoarea mare şi amestecate cu scorţişoara şi cealaltă jumătate de cană de zahăr.

Merele se storc bine înainte de a le pune pe foaie. Se pune apoi a doua foaie de aluat care se unge cu albuşul rămas de la cele două ouă.

Cuptorul se încălzeşte în prealabil la foc potrivit. Eu l-am pus pe 180 de grade. După ce se face o culoare maronie deasupra, se dă focul mai încet (cam la 130 de grade).

Se ţine în cuptor 40 de minute. După ce se scoate, se lasă să se răcească un pic şi apoi se taie.

prăjitură_cu_mere

Poftă bună!

Comments

  1. Cea mai buna prajitura!

Leave a Reply