November 21, 2017

Reţetă: gogoşi (pancove în Maramureş, crofne în Banat)

gogosi pufoaseAveţi nevoie de:

  • 600 g făină
  • 2, 3 gălbenuşuri de ou
  • lapte (300 ml)
  • zahăr (2 linguri rase)
  • drojdie uscată (doua lingurite)
  • ulei de floarea soarelui (cam o lingură)
  • zahăr pudră
  • o linguriţă de sare

 

 

 

 

 

Se pune făina într-un castron şi se trage pe părţile laterale să se facă o gropiţă la mijloc. Acolo se pune drojdia, o linguriţă de zahăr şi puţin lapte călduţ (cam 50 ml) şi se amestecă cu puţină făină. Se lasă aşa până începe să dospească (cam 10 minute). Apoi se pun gălbenuşurile, zahărul şi sarea, frământându-se cu lapte călduţ. Laptele care a rămas se toarnă treptat, în timp ce se tot frământă.

 

 

 

 

 

 

Se frământă până aluatul este potrivit de moale şi se desprinde de vas. Când e aproape gata, se adaugă o lingură de ulei şi se mai frământă puţin.

 

 

 

 

 

Se acoperă vasul cu un prosop şi se ţine undeva la căldură, să dospească.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cam după o oră jumate, după ce a crescut, se împarte aluatul în două.

 

 

 

 

 

Pe masă se pune un strat subţire de făină. Se ia prima parte şi se întinde cu sucitorul o pătură groasă cam de 1 centimetru. Se ia un pahar cu gura mai largă, se bagă gura paharului în făină şi se „taie” aluatul.

Într-o cratiţă se încinge ulei (cam de 2 cm) şi se prăjesc gogoşile. Se dau apoi prin zahăr vanilat şi… poftă bună!

 

Comments

  1. Vin imediat sa înfulec!!!

  2. Te aştept!

  3. Chiar voiam să te întreb cum de nu le-ai spus pancove :)? da am văzut că ai dat și traducerea în subdialectul maramureșean :)))

Leave a Reply